listIcon
sök
content
content0
Inloggad!

Tillbaka till alla artiklar

HLR vid drunkningsolyckor

18 Jul 2024

Många kommunala badplatser saknar hjärtstartare

Hjärt-Lungfonden har med hjälp hjärtstartarregistrets statistik och genom kontakt med landets kommuner försökt kartlägga hur det ser ut på landets kommunala badplatser. Om olyckan är framme – finns det hjärtstartare på plats?

Under de sköna sommarmånaderna ökar risken för drunkningstillbud. En kombination av ouppmärksamhet, ibland alkohol och kanske för stark tro på den egna simförmågan kan leda till olyckan. Att hålla koll på barnen, och de små barnen i synnerhet, är också oerhört viktigt. Men om olyckan är framme – finns då hjärtstartare som kan vara en förutsättning för att rädda ett liv vid drunkning?

Snabb hjälp med HLR och hjärtstartare

Enligt HLR-rådet (hjärtstartarregistret) så finns det idag 121 registrerade hjärtstartare på badplatser. Men vid Hjärt-lungfondens kartläggning och kontakt med kommunerna framgår det att endast 17 av landets 290 kommuner uppger att det finns hjärtstartare vid deras kommunala badplatser.

Vid ett drunkningstillbud är det oerhört viktigt att snabbt starta HLR, syretillförseln är extra viktigt. Det enda sättet att hjälpa den som drabbas av hjärtstopp till följd av drunkning är med hjälp av en hjärtstartare, och hjälpinsatsen behöver ske inom tre till fem minuter för att ge de bästa förutsättningarna för en lyckad räddningsaktion.

En kostnadsfråga?

Hur mäter man ett liv i pengar? Eller de skador som uppstår om man trots allt överlever, och det gått för lång tid innan hjälpen kom? I många fall är det en kostnadsfråga för kommunerna men sätter man kostnaden för en hjärtstartare i perspektiv till ett förlorat liv så blir det en mycket låg kostnad.

Hjärtstartare behöver finnas på varje allmän badplats!

Läs mer här om hur du ska agera vid drunkningstillbud

Pressmeddelandet från Hjärt-Lungfonden

SAMMANFATTNING

Endast 17 av landets kommuner uppger att de har hjärtstartare vid sina kommunala badplatser. Varje år inträffar flera drunkningstillbud och drabbas man av hjärtstopp till följd av det är det bara en hjärtstartare som kan rädda livet. Det snabba agerandet är en kritisk faktor. Ändå verkar det vara en lågt prioriterad fråga, visar en kartläggning som Hjärt-Lungfonden gjort.

KONTAKT

Vill du ha en offert från oss, eller har du någon annan fråga?

Vi svarar under vardagar från 09:00 till 17:00. Via mail svarar vi inom 24 timmar. Välkommen!

Kontakta oss på

Namn * 

Telefonnummer 

E-post * 

Företag 

Vad är du intresserad av?

 

Meddelande

ISA 9001 Certificate
Vi stöttar hjärtuppropet
ISO 14001 Certificate
Swedish standard institutet

Copyright© 2024 HLR-Konsulten.se, all rights reserved