Hjärtstartare
Hjärtstartare - en investering för livet. Vi har sålt hjärtstartare sedan 2007. Fler hjärtstartare ute i samhället, på våra företag eller hemma hos oss själva ger möjligheten att rädda fler av de 6000 som varje år drabbas av hjärtstopp. Vi har hjärtstartare för olika miljöer, ute som inne.
Se vårt sortiment och lär dig mer om hur våra olika modeller kan vara skillnaden som krävs för ett lyckligt slut. Självklart har vi också de viktiga tillbehören som batterier och elektroder när bäst före datumet är nått på dessa tillbehör.
Här kan du se några av våra alla hjärtstartare eller som de också kallas defibrillatorer eller AED.
Mer om hjärtstartare
En hjärtstartare räddar liv genom att den ger en elektrisk stöt, även kallad defibrillering, till en person som har drabbats av hjärtstopp. Så här fungerar en hjärtstartare:
Steg för steg
Hjärtstartare, även känd som en automatisk extern defibrillator (AED), används för att återställa hjärtrytmen vid plötsligt hjärtstopp. Hur gör man?
Har du frågor om att hyra/köpa hjärtstartare?
Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp!
Telefonnummer
Om du vill kan du skriva din fråga här!
Statistik
Överlevnadsgraden för personer som drabbats av plötsligt hjärtstopp är idag 12 procent enligt senaste rapport från Svenska hjartstoppsregistret. Det är en fördubbling jämfört med på 1990-talet då siffran var 4-5 %. Orsakerna är att fler får hjärt-lungräddning, att fler får hjälp av hjärtstartare och bättre vård på sjukhus.
Tiden till hjälp är helt avgörande. Chansen att överleva ökar dramatiskt om en hjärtstartare används snabbt efter att hjärtstoppet inträffat. Om HLR startas inom en minut och en hjärtstartare används inom tre minuter visar undersökningar att mer än 70 procent kan överleva ett hjärtstopp. Ju snabbare hjälp desto, större är också chans en till ett bra och återställt liv.
Det är dock viktigt att komma ihåg att varje situation är unik och resultaten kan variera beroende på flera faktorer, inklusive den underliggande orsaken till hjärtstoppet, personens hälsa och den snabba tillgängligheten till nödvändig vård och utrustning.
Vi vet att det tyvärr finns allt för många hjärtstartare som inte fungerar den dag de behövs. Bakgrunden är oftast bristande underhållsrutiner och att ingen tagit ansvar för hjärtstartaren, så att batteriet eller elektroderna blivit för gamla. Kanske har kontaktuppgifter inte uppdaterats, så att leverantören inte kunnat nå ut med påminnelser. I bland kan det till och med vara så att batterier och elektroder beställts eller skickats som ingående i hyran, men att dessa ändå inte bytts i hjärtstartaren.
Och vet ni inte vem som ansvarar för att kontrollera att hjärtstartaren klarat sin självtest så är det dags att bestämma det!
Frågor och svar
Frågor och svar runt hjärtstartare. Här nedan besvarar vi några av dem, de viktigaste hoppas vi. Har du fler frågor så kontakta oss gärna.
Expandera
En hjärtstartare behövs när ett hjärtstopp sker. Hjärtstopp kan inträffa när som helst, var som helst, och det är avgörande att agera snabbt för att rädda livet på den drabbade personen. Varje år sker 6000 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Dessa apparater är utformade för att vara användarvänliga och kan användas av vem som helst genom att man följer apparatens instruktioner. Med dess hjälp kan du tillhandahålla omedelbar livräddande vård tills professionell medicinsk personal anländer.
Expandera
En hjärtstartare behöver användas direkt när ett hjärtstopp sker. Varje sekund är avgörande. Råden är att påbörja HLR inom 1 minut och hjärtstartare behövs inom 3 minuter för forskning visar att chansen att överleva minskar med varje minut som går utan defibrillering. Därför är det viktigt att den finns tillgänglig, inom räckhåll, oavsett var du befinner dig. Det är också viktigt att starta HLR så snart som möjligt då det är kombination med bra HLR som verkligen räddar liv.
Expandera
En hjärtstartare är en medicinsk produkt som används för att återställa normal hjärtrytm hos en person som har drabbats av plötsligt hjärtstopp. Apparaten analyserar hjärtrytmen och bedömer själv om den ska ge en elektrisk stöt, kallad defibrillering, till hjärtat. Denna stöt hjälper till att återställa hjärtats normala rytm från det elektriska kaos som råder och kan vara avgörande för överlevnaden i en akut situation.
Expandera
En hjärtstartare använder man genom att placera elektroderna på personens bröst enligt anvisningarna och följer de röstinstruktioner som enheten ger. Den kommer att analysera hjärtrytmen och, om det är nödvändigt, ge en elektrisk stöt för att återställa normal rytm.
Expandera
En hjärtstartare ska man registrera hos Hjärtstartarregistret. Även om det självklart är ägarens val. Man kan ange när den är tillgänglig tex vardagr 08.00-17-00, om den inte är tillgänglig dygnet runt för allmänheten.
Expandera
En hjärtstartare håller länge om man underhåller dem. De flesta hjärtstartare har en mycket lång garantitid, många har upp till åtta år. Ofta kan livslängden vara längre än så. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för underhåll och ersättning av elektroder och batterier och att ha rutiner för att se att apparaten klarat sin självtest.
Expandera
Du finner din närmsta hjärtstartare hos Sveriges Hjärtstartarregister
Expandera
Din hjärtstartare har lång garantitid, upp till åtta år. Kontrollera den du är intresserad av vad den har för garantitid.
Expandera
Vem som helst får använda en hjärtstartare. I Sverige finns inga lagar som specificerar vilka som får och inte får använda en hjärtstartare. Modellerna som finns på arbetsplatser, i hemmen eller i offentliga miljöer är lätta att använda och självinstruerande. Tydliga steg för steg-instruktioner leder användaren rätt. Men självklart är det bra att gå en utbildning i HLR.
Expandera
Nej, du kan bara trycka på defibrilleringsknappen om hjärtstartaren uppmanar dig till det. Hjärtstartaren analyserar den drabbades hjärtrtym och letar efter en defibrillerbar rytm, d v s det elektiska kaos som uppstår vid ett hjärtstopp. Följ hjärtstartarens instruktioner, du kan inte göra fel.
Expandera
En hjärtstartare gör regelbundna självtester för att kontrollera att den har full funktion. Den kontrollerar t ex om batteriet börjar bli svagt och larmar. Hur enheten visar att den klarat sin självtest skiljer sig från modell till modell men oftast är det genom en lampa som blinkar grönt om allt är ok. Om den inte klarat sin självtest blinkar inte lampan och oftast hörs en ljudsignal som varnar.
Expandera
En hjärtstartare piper när den inte klarat självtesten. Den gör självtester för att kolla att den fungerar som den ska. Förutom att den gör mer djupgående funktionstester så kontrollerar alla hjärtstartare, och många gör det dagligen, att batteriet har tillräcklig funktion. En del modeller kontrollerar också elektrodernas datum och någon enstaka även funktion. En hjärtstartare piper alltså när batteriet eller elektroden passerat bäst före-datum eller vid något annat tekniskt fel.
Expandera
En hjärtstartare är avdragsgill för företag. Företag kan köpa eller hyra en hjärtstartare för sin personal, den är då avdragsgill. En hög initial investering eller en lägre månatlig kostnad, båda är bra alternativ för företag som är extra måna om sin personal. Oavsett vilken alternativ ni som företag väljer så är maskinen alltid avdragsgill.
Expandera
Kammarflimmer är när hjärtats normala rytm övergår till flimmer (ventrikelflimmer), vilket resulterar i att hjärtat flimrar istället för att slå regelbundet. Ett flimrande hjärta kan inte pumpa blod effektivt till kroppen. Inom bara några sekunder blir den drabbade medvetslös eftersom hjärnan lider av syrebrist. Detta tillstånd kräver omedelbar ingripande för att undvika allvarliga konsekvenser såsom bestående hjärnskador.
Expandera
HLR-Rådet är Svenska rådet för hjärt-lungräddning. Det är en organisation som lär ut hur man räddar liv vid plötsliga hjärtstopp, både inom vården och i samhället. De använder internationellt beprövade metoder och riktlinjer för att utbilda människor på olika nivåer i hjärt-lungräddning och första hjälpen.
Expandera
Ja, en defibrillator och en hjärtstartare är exakt samma sak. Bara olika namn på samma produkt och är den enhet som används vid hjärtstopp för att ge en elektrisk stöt/defibrillering.
Expandera
Skillnaden mellan en helautomatisk hjärtstartare och en halvautomatisk är att den helautomatiska levererar strömchocken utan att användaren behöver trycka på en defibrilleringsknapp.
Båda typerna av hjärtstartare fungerar så att de analyserar hjärtrytmen och levererar en chock när de upptäcker en defibrillerbar hjärtrytm. Skillnaden mellan en hel- och en halvautomatisk är att den helautomatiska levererar strömchocken utan att användaren behöver trycka på en defibrilleringsknapp. Först meddelar enheten att den ska defibrillera, sedan räknar den ner och levererar därefter chocken. Den halvautomatiska har en defibrilleringsknapp och enheten uppmanar i stället användaren att trycka på knappen som i det läget blinkar och ibland även avger ljud.
För- och nackdelar:
Fördelen med en helautomatisk hjärtstartare är att användaren inte behöver göra något efter att den satt på elektroderna. Det kan göra att en oerfaren användaren känner sig säkrare och tryggare i situationen, man behöver inte aktivt trycka på knappen. Nackdelen kan vara att man har mindre kontroll i situationen och inte kan se till att någon inte rör vid personen. Fördelen med en halvautomatisk är att man har kontroll över situationen och kan se till att ingen rör vid personen när man trycker på knappen och ibland kan man även agera lite snabbare. Har man någon gång gått HLR-utbildning och övat med en hjärtstartare så är det oftast en halvautomatiserad man har övat med.
Vilken typ av hjärtstartare förekommer oftast
På den svenska marknaden är halvautomatiska absolut vanligast.
Expandera
Man kan inte få bidrag för att köpa en hjärtstartare. Dock kan den vara avdragsgill om köpet görs av ett företag.
Expandera
Ja, man kan använda samma hjärtstartare flera gånger.
Viktigt att tänka på är att du alltid behöver byta elektroder efter användning och ibland även batteriet/ batterierna. Batteriets kapacitet kanske inte är tillräcklig, framförallt om den har utgjort flera stötar. Hjärtstartaren utför självtester och ger indikation om batteriet behöver bytas. Det finns även hjärtstartare som bara kan användas en gång och sedan behöver slängas, men det är inget som vi på HLR-Konsulten har i sortimentet.
Expandera
Ja en hjärtstartare kan man ha hemma. Se hjärtstartaren som en extra trygghet för hela familjen. Som en livförsäkring. De flesta hjärtstopp sker i hemmet och då man bör använda en hjärtstartare inom 3 minuter för att öka chanserna för överlevnad är det perfekt att ha en nära. Det krävs ingen utbildning för att använda en hjärtstartare utan de guidar användaren hur man gör, steg för steg.
Expandera
Ja, man kan förvara en hjärtstartare utomhus. Det kräver dock vissa förberedelser för att säkerställa att den är skyddad och fungerar korrekt under olika väderförhållanden. Här är några viktiga punkter att tänka på:
1. Rätt skåp utomhus: Hjärtstartaren bör placeras i ett väderbeständig skåp som skyddar den mot regn, snö, fukt och extrem temperatur. Dessa kapslingar är ofta uppvärmda och/eller ventilerade för att upprätthålla en optimal temperatur.
2. Tillgänglighet: Skåpet bör vara enkel att öppna i en nödsituation och placeras på en väl synlig och lättillgänglig plats.
3. Underhåll: Regelbundet underhåll och kontroll av hjärtstartaren och dess skåp är nödvändigt för att säkerställa att den fungerar som den ska när den behövs. Kontrollera batterier, elektroder och andra komponenter enligt tillverkarens rekommendationer.
4. Skyltning: Tydlig skyltning och information om hjärtstartarens placering är viktigt så att allmänheten snabbt kan hitta den vid behov.
Expandera
Vi har skyltar till hjärtstartare. När du sätter upp skyltar för en hjärtstartare (AED), är det viktigt att de är tydliga och synliga för att snabbt kunna vägleda personer till hjärtstartaren i en nödsituation. Här är några riktlinjer och tips för skyltning:
Standardiserade symboler: Använd internationellt erkända symboler. Den vanligaste symbolen är ett hjärta med en blixt genom det, ofta i grönt och vitt. Vi har flera skyltar för hjärtstartare i vårt sortiment.
Tydlig text: Hjärtstartar skylten bör ha tydlig och lättläst text, till exempel "Hjärtstartare", "AED" eller "Defibrillator".
Pilar och vägledning: Om hjärtstartaren inte är direkt synlig, använd pilar och vägledning för att visa riktningen.
Synlighet: Placera skyltarna på en höjd och plats där de är väl synliga, både i dagsljus och mörker.
Placering: Sätt upp skyltar på strategiska platser som ingångar, korridorer, och vid korsningar där människor ofta passerar. Det är också bra att ha skyltar nära platser där olyckor är mer sannolika att inträffa, såsom idrottsanläggningar, arbetsplatser och offentliga platser.
Språk: Om det är en plats där många internationella besökare vistas, överväg att inkludera flera språk på skyltarna.
Expandera
Expandera
En Hjärtsäker zon är en svensk standard som lanserades 2015. Den syftar till att visa hur man kan säkra användningen av hjärtstartare i offentliga och andra miljöer utanför sjukvården. Målet är att göra fler arbetsplatser och miljöer hjärtsäkra och att rädda fler liv. I en Hjärtsäker zon ska det finnas tillgängliga resurser och utbildade personer för att snabbt kunna agera vid plötsligt hjärtstopp. En hjärtsäker zon strävar efter att minska tiden från det att en person drabbas av hjärtstopp till att livräddande åtgärder påbörjas, särskilt användningen av en hjärtstartare.
För att vara en Hjärtsäker zon krävs bland annat följande.
HLR Konsulten har varit med i SIS tekniska kommitté och tagit fram standarden. Vi hjälper er gärna vidare!
Artiklar om hjärtstartare
Här kan ni läsa våra utvalda artiklar som vi skrivit i ämnet Hjärtstartare
Vi har satt samman olika produktpaket men också tillbehör till hjärtstartare så som batterier och elektroder. Vi har även olika skåplösningar för att skydda men även för att kunna göra din enhet mer tillgänglig. Tänk efter i vilken miljö just er hjärtstartare ska sitta och känner du dig osäker så kontakta oss så hjälper vi dig. Behöver du öva HLR så har vi även "trainers"och HLR-dockor.
Hjärtstartare
Hjärtstartare
Vretenvägen 10
171 54 Solna
Sverige
Copyright© 2024 HLR-Konsulten.se, all rights reserved